Una vila amb història

Un barri vell d'origen medieval

Els orígens de Cassà de la Selva se situen en plena edat mitjana, en concret al segle X, quan ja apareix en diversos documents. Al segle XII s’hi esmentava un castell, i durant tota aquesta època el poble va créixer vinculat a Girona i va ser punt central en el camí que unia aquesta ciutat amb la costa. D’aquesta època i de l’edat moderna posterior es conserven diverses construccions situades en el barri vell del municipi. 

El primer i més important d’aquests elements és l’església parroquial de Sant Martí, que, tot i que d’origen romànic, presenta una factura gòtica, del segle XVI, amb elements renaixentistes a la façana i capelles neoclàssiques en els creuers. A l’interior de l’església podeu admirar la còpia de l’altar major barroc que havia estat esculpit per Pau Costa en el segle XVIII. L’original es va destruir durant la guerra civil, tot i que se’n van salvar alguns elements —columnes salomòniques i angelets, entre d’altres— que es varen incorporar a la còpia actual.

En aquest mateix barri vell d’origen medieval, que constitueix la part més antiga de Cassà, trobem també el conjunt de Can Frigola i la Torre Salvana, al carrer d’Avall, i les finestres gòtiques de Can Xifré a la plaça Doctor Botet. Can Frigola i la Torre Salvana és una construcció gòtica del segle XVI, que està formada per una casa i una torre de defensa que havia estat utilitzada com a presó. De l’exterior de la construcció destaca una gran porta d’entrada dovellada, els finestrals gòtics i una garita de planta circular construïda amb totxo.

Seguint per aquest mateix barri hi trobarem també la plaça Petita, una plaça que, com el seu nom indica, és de reduïdes dimensions, però que havia estat el centre comercial més important fins que va ser desplaçat per la plaça de la Coma. Molt a prop de la plaça Petita hi ha la travessera de les Mesures, que conserva una galeria porxada del segle XVIII, on s’havien ubicat les antigues mesures públiques de la població.

Image

Edificis Modernistes

El desenvolupament i la riquesa que la indústria surera va aportar a la vila va dur construccions d'edificis en què l’element estètic tenia una gran importància.
Image

Tren Petit

L’arribada del tren a Cassà l’any 1892 va significar una revolució per al municipi. La línia unia Girona amb el port de Sant Feliu de Guíxols.
Image

Centre Cultural Sala Galà

Equipament polivalent que acull la Biblioteca Municipal, l’Escola de Música i l’Escola d’Art Josep Lloveras.
Image
Image
© Cassà Destapa els Sentits