Vies Verdes i Pirinexus

Itineraris ciclables i senderistes

Vies Verdes i Pirinexus

Les Vies Verdes són antigues vies ferroviàries que s’han reconvertit en itineraris cicloturistes i senderistes. Són espais accessibles i segurs, adaptats per fer a peu o en bicicleta, que permeten descobrir el territori de forma sostenible i lúdica. En concret, a les comarques de  Girona existeixen més de 150 km de vies verdes repartits en diferents rutes que enllacen els Pirineus amb la Costa Brava.

Aquestes vies verdes es complementen amb la ruta Pirinexus. Es tracta d’una ruta circular de 353 km que enllaça les dues vessants dels Pirineus el traçat de la qual aprofita part de les vies verdes de Girona, mentre que altres trams es fan o bé per pistes o per carreteres d’ús compartit amb altres vehicles. És una oportunitat única per descobrir els paisatges, la gent i els costums d’ambdues bandes dels Pirineus d’una forma diferent i única.

El poble de Cassà s’ha convertit en els darrers anys en un punt central d’aquesta xarxa de vies verdes gironines. En concret, pel municipi hi passen o hi tenen el seu inici fins a tres vies verdes. La Via Verda del Carrilet II enllaça Girona amb Sant Feliu de Guíxols per l’antiga via del Tren Petit o del Carrilet i travessa el poble pel carrer de la Via i el passeig del Ferrocarril. Es tracta d’un recorregut emblemàtic perfecte per a una escapada d’un dia fins al mar o fins a la ciutat de Girona.

La Via Verda Ruta Termal uneix la via verda del Carrilet amb el nucli de Caldes de Malavella. Té el seu punt d’inici dins del terme de Cassà, un cop travessada la riera Verneda. La ruta ha estat pensada per descobrir els secrets termals de Caldes en una excursió molt agradable que transcorre pels camps de conreu i boscos del Pla de la Selva.

Finalment, l’any 2022 s’ha inaugurat la Ruta del Pla Gironès Sud. Aquesta via verda inicia el seu recorregut dins del nucli de Cassà i enllaça amb els nuclis de Campllong, Fornells de la Selva i Llambilles. El traçat ressegueix les rieres Verneda i Gotarra i travessa els plans al sud del municipi, una zona de suaus turons, camps de conreu i masies antigues que permet acostar-se a una natura i uns paisatges molt atractius. 

Totes aquestes vies verdes són una oportunitat inigualable per descobrir el territori d’una forma sostenible. Es poden resseguir en família tant si s’opten per fer-les senceres com només alguns trams, i són ideals per fer una escapada d’un dia o un cap de setmana. Per la seva localització, Cassà és un punt ideal on fer una parada mentre gaudiu d’aquesta experiència.  Així, podreu aprofitar per descobrir els atractius del poble, la seva arquitectura modernista, el llegat que hi ha deixat el suro, o les seves manifestacions culturals pròpies. A més, podreu optar també per resseguir algunes de les rutes a l’entorn que s’ofereixen des del municipi, que us permetran endinsar-vos a l’espai natural protegit de les Gavarres, passejar pel pla de Cassà i descobrir el ric patrimoni natural i cultural que s’hi amaga.

Podreu trobar més informació sobre les Vies Verdes de Girona i la ruta Pirinexus a www.viesverdes.cat.

Image

La Plana

Cassà se situa al punt precís on les Gavarres s’obren a la plana de la Selva, un territori de paisatge agroforestal.
Image

Les Gavarres

Cassà de la Selva és una porta d’entrada excepcional a l’espai natural de les Gavarres, espai natural protegit.
Image

Can Vilallonga

Al cor de l’Espai Natural de les Gavarres, al peu del massís i dins del terme municipal de Cassà, s’hi troba la finca.
Image
Image
© Cassà Destapa els Sentits