LA CULTURA DEL SURO, UN LLEGAT SINGULAR

Cassà, vila surera

Cassà és una vila marcada per la manufactura del suro, un element que ha conformat el paisatge, l’economia i les tradicions del poble i de tot el territori. El suro és un exemple de com la natura i les persones s’integren en un sistema que modela la vida, el paisatge i la cultura d’una forma sostenible i respectuosa. De com un producte tan senzill i útil pot crear ecosistemes propis; paisatges modificats i treballats per l’activitat humana i un mitjà de vida a generacions senceres. De com un territori pot crear i mantenir la seva identitat vinculada a una activitat industrial que ha generat cultura, música, gastronomia i tradicions pròpies i viscudes. 

A Cassà, com a la majoria dels territoris surers de la mediterrània, existeix un urbanisme peculiar associat a la indústria surera dels segle XVIII, XIX i XX, que creà una arquitectura excepcional on s’aprecien clares influències modernistes. Podreu descobrir-la fent un tomb pel centre del municipi o en una de les rutes i visites que s’ofereixen. Aquest sector econòmic també va donar lloc a una cultura singular entre la qual destaca especialment una important tradició musical, l’element d’oci per excel·lència dels tapers, que segueix ben viva a les nombroses cantades i concerts que es fan al municipi.
Entre els paisatges que podreu descobrir a Cassà fruit d’aquesta activitat surera destaquen els boscos de les Gavarres, dominats pels suros i amb presència de pins, roures, brolles i alzines. Una natura rica, canviant, que podreu descobrir en nombrosos itineraris per fer a peu o en bicicleta. A Can Vilallonga, una finca pública situada al bell mig de l’Espai Natural Protegit de Les Gavarres, hi podreu conèixer com les activitats humanes lligades al suro han modelat aquest paisatge.

Per mantenir la identitat de la població lligada a la cultura dels suro, des de 2017 se celebra cada any a Cassà a la Fira del Tap i del Suro, on podreu conèixer i participar de les activitats tradicionals lligades al suro. Hi podreu veure una demostració de la pela del suro, descobrir com es fabriquen els taps de manera tradicional o tastar els millors productes de la terra.

Com es pot veure, la indústria surera ha deixat una empremta singular a la vila de Cassà, un llegat singular que podreu descobrir quan visiteu el poble.
Image

Història

Les restes d’època paleolítica, neolítica, de l’edat del bronze, ibèriques i romanes que s’escampen pel terme municipal de Cassà fan palesa l’antiguitat dels seus assentaments humans.
Image

Terra de Músics

Cassà és de fa més de cent anys una terra de músics. S'ha convertit en un referent de concerts i activitats culturals vinculats a la música tradicional i moderna.
Image

Porta a les Gavarres

Nombrosos senders i camins parteixen del poble i s’endinsen a les Gavarres, formant una xarxa d’itineraris que permeten descobrir un ric patrimoni natural i cultural.
Image
Image
© Cassà Destapa els Sentits