Cassà vila surera
La rotonda característica de l'entrada de Cassà de la Selva està integrada per taps de cava i vi

Cassà vila surera

Cassà és una vila surera, un territori que constitueix tot un món a descobrir: és un mosaic irrepetible d’una gran riquesa natural, antropològica, social i cultural.

A Cassà, com a la majoria dels territoris surers de la mediterrània, existeix un urbanisme peculiar associat a una arquitectura modernista excepcional que va néixer durant l’època de la puixant indústria surera el segle XVIII. Aquest sector econòmic també va donar lloc a una cultura singular vinculada a una gastronomia pròpia i a la música, l’element d’oci per excel·lència dels tapers. Com veieu, la indústria surera ha deixat una empremta singular a la vila de Cassà.

Recórrer el món del suro arbre fins al suro tap és possible a Cassà i és un repte per qualsevol visitant del municipi. Un viatge múltiple, intens, ric en sensacions, que portarà, finalment, al coneixement de la diversitat del sistema. El viatge comença al bosc, a les Gavarres, amb les alzines sureres i la pela de la seva escorça. D’allà continua a les empreses transformadores de la matèria primera en tap. Finalment acaba en un bon restaurant on se servirà un vi que tindrà com a guardià el tap. Un tap fet a Cassà.

La indústria surera té un important pes econòmic a Cassà de la Selva. Actualment les empreses suro-taperes de Cassà ocupen a 250 treballadors i generen una facturació d'entre 55 i 60 milions d'euros. En total, es fabriquen aproximadament 1.200 milions de taps a l'any, segons dades d'AECORK.